Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  • Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

   El Mundo Maya

   Guatemala Atitlan

   • Overzicht
   • Inclusief
   • Exclusief
   • Kaart
   Reisschema: Panajachel (Atitlan) - Chichi - Antigua of v.v.
   Reisduur: 5 dagen / 4 nachten
   Reissom: € 208,- p.p. bij 2 personen
   Vervoer: per shuttlebus

   Op deze vijfdaagse trip reis je naar 'the most beautiful lake in the world', het meer van Atitlan in Guatemala. Er liggen vulkanen en wandelroutes om het meer heen en je gaat een halve dag met een local wandelen en de dorpjes aan het meer bezoeken. Dan reis je door naar Antigua, op marktdagen ga je naar Chichicastenango, waar de indianen vanuit de bergen hun inkopen doen maar je ook heel goedkoop kleding en souvenirs kunt kopen. In Antigua ben je vrij om de relaxte sfeer op te snuiven of ga tijdens deze dag een vulkaan beklimmen. Duik 's avonds - na een drankje of 2 - één van de salsa-barretjes in voor een spoedcursus salsa dansen.

   Overnachten: 4 nachten in een centraal gelegen hotel en een koloniale posada
   Excursie: 6 uur lange verkenning door Panajachel met gids
   Transport: transfer Panajachel – Antigua, transfer Chichicastenango – Antigua, per minibus
   Maaltijden: geen
   • excursies: activiteiten bij het meer van Atitlan, ferryovertocht (ca. US$ 1,50)

   • vervoer: bus naar Solola (ca. US$ 0,25)

   • maaltijden

   • fooien

   bus guatemala panajachelDag 1 – Panajachel, aankomst

   Vandaag vertrek je naar Panajachel. De weg en de bus zijn minder comfortabel dan je waarschijnlijk zou verwachten, maar na een paar uur hobbelen kom je volgens ons op een wel erg bijzondere plek.

   Het meer van Atitlan staat bekend als ‘the most beautiful lake in the world’. Het dankt deze naam aan de vulkanen rondom het meer, in combinatie met de akkers en dorpen waar Maya’s in klederdracht wonen en werken. Een wandeling langs het meer zet al je zintuigen open: de geur van bloemen en fris water, de geluiden van de dorpsmarkt of het uitzicht op de eenzame man die over het water naar z’n akker vaart.

   De posada met bungalows ligt op een paar minuten lopen van de steiger en vlakbij de hoofdstraat van Panajachel met winkels, restaurants en veel souvenirkramen. Wij zijn na het inchecken naar de zonsondergang bij het meer gaan kijken.

   Guatemala AtitlanDag 2 – Panajachel: Lake Atitlan

   Vandaag ga je met een Guatemalteek op pad. Deze spreekt vooral Spaans maar met handen en voeten werk bepaal je wat je gaat doen. Wandel bijvoorbeeld tussen de akkers en vaar naar de stille dorpjes aan de overkant. Je kunt ook de markt van Solola bezoeken. Hier vind je geen souvenirs, want dit is een markt waar de locals hun groente en fruit kopen (alleen op dinsdag en vrijdag). Ben je heel erg geïnteresseerd in de verschillen tussen de dorpjes dan kunnen we ook een Engelstalige gids voor je reserveren.

   Rond 16:00 uur begint de zon te zakken en krijgt de lucht boven het meer vaak allerlei kleuren. Zorg dat je tegen 17:00 uur ergens zit met een drankje in je hand en uitzicht op het meer. Je weet dan precies waarom ze dit meer het mooiste van de wereld noemen.

   panajachel chichicastenango guatemalaDag 3 – Panajachel – Chichicastenango – Antigua

   Plan je de reis zo, dat deze dag op donderdag of zondag valt. Dan vertrek je deze ochtend vroeg naar de kleurrijke markt van Chichicastenango. Het is een mix van een gewone markt met een toeristische markt en het is dé plek om souvenirs te kopen.

   ‘Chichi’ heeft maar ca.1000 inwoners, maar op de marktdagen komen ca. 20.000 Maya’s uit de bergdorpen naar Chichi om hun waren te verkopen. De kerk van het dorp lijkt een beetje op die van Chamula bij San Cristobal, en op de trappen is de bloemenmarkt, een vrolijk gezicht. De markt is ’s morgens het drukst met lokale bevolking.

   koloniale brug antigua stad guatemala

   Tegen 13:00 ’s middags ga je met de shuttlebus verder naar Antigua Guatamala, de oude hoofdstad en nog steeds het culturele centrum van dit authentieke land. Om ca. 16:00 ben je er.

   Je verblijft twee nachten in een posada aan de rand van het historisch centrum. In Antigua volgen veel studenten een taalcursus Spaans of een salsacursus. Er zijn altijd wel culturele activiteiten of spontane dansfeestjes in een bar. Omdat veel mensen alleen reizen maak je makkelijk contact met anderen en is de sfeer erg open en gemoedelijk.

   antigua reis guatemalaDag 4 – Antigua, verblijf

   Houd minimaal een halve dag vrij om door de kinderkop-straten te wandelen. Tussen de kleurig geschilderde huizen staan kerken, kloosters en abdijen die een bezoek waard zijn. Uitrusten doe je in de schaduw van de Jacaranda-boom op het centrale plein. Hier zie je kleurig verklede verkoopsters die fruit en handgemaakte stoffen verkopen. Wil je één van de omliggende vulkanen Pacaya, Agua of Fuego beklimmen, dan raden we aan een dag te verlengen.

   Overigens raden we de vulkaanbeklimming zonder hike-schoenen af. Je moet nogal wat trotseren voor het panorama uitzicht: wij hadden drie lekke banden op de heenweg en eenmaal klimmend gleden we iedere stap half terug in het vulkanische as. Eenmaal bovenop wandel je over een desolaat kraterlandschap met gaten waar hete lucht uit komt. Wil je het proberen, boek dan bij je posada.

   uitzicht vulkaan antigua guatemalaDag 5 – Antigua, vertrek

   Je vervolgt je reis naar Flores, bij het meer van Peten, de Tikal tempel trail. Je kunt ook eerst naar Rio Dulce voor een riviertocht naar het Caribische plaatsje aan zee Livingston.