chichen itza reis mexico

Hacienda’s en Maya piramides

Mexico Chichen Itza

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Chichen Itza - Izamal - Campeche
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Reissom: € 127,- p.p. bij 2 personen
Vervoer: per auto of lijnbus

Deze Mexico bouwsteen voert je van de Caribische Zee langs de Mayaruïne Chichèn Itza via het ''gele'' stadje Izamal naar Campeche aan de Golf van Mexico.

Bezoek één van de grootste Mayaruïnes van Yucatan: Chichèn Itza. Een toeristische trekpleister. Je overnacht vlakbij de ingang zodat je in de vroege ochtend het park in kunt. Voor het er te druk en heet is. Rustig daarentegen is het in het ''gele'' stadje Izamal, een typisch Mexicaans plaatsje. Je maakt er een bijzonder stadstripje per paard en wagen. Tenslotte rijd je naar Campeche, met een klein koloniaal centrum, aan zee en met sfeervol verlichte gebouwen.

Heb je extra vakantiedagen, of wil je het rustig aan doen? Dan is het leuk om deze bouwsteen te verlengen met een extra nacht in Izamal. Reis je deze bouwsteen per bus ipv per auto, dan slaap je in de koloniale stad Merida in plaats van Izamal. Onze reisspecialist vertelt je er meer over.

Overnachten: 3 nachten in een sfeervol hotel, kleurrijke bed & breakfast en koloniaal stadshotel
Excursie: stadsrondrit door Izamal
Transport: geen
Maaltijden: geen
  • autohuur

  • overige excursies; koken met Lupita in Izamal en salsa les in Campeche

  • maaltijden

  • fooien

Mexico Chichen ItzaDag 1 aankomst Chichèn Itza

Reistijd: 4,5 uur inclusief stops

Om 10:00 uur staat je huurauto klaar. Je krijgt van onze lokale, Nederlandse agent uitleg over rijden in Mexico (zie autohuur) en gaat met een goede routebeschrijving op weg. Je rijdt ca. twee uur over een vlakke weg met dorpjes, tot aan Valladolid. Lunchen kun je heel goed op de centrale plaza van dit koloniale stadje. Vlak achter het plein ligt een grappige schoenmakerswijk. Rond 13:00 uur ga je weer op weg. Een korte rit want vijf kilometer verder, op de weg naar Mexico Chichèn Itza, ligt de cenote van Dzitnup.

Cenote-mexico-met-kinderenDe grond van Yucatan is poreus, waardoor er ondergrondse rivieren en meren liggen, ”cenotes” genaamd. Ze zijn vaak heel idyllisch. Dzitnup is de mooiste en ligt in een grot. Trek ’s morgens al badkleding aan als je erin wilt zwemmen, er zijn namelijk geen kleedkamers.

Na een frisse duik is het nog een uurtje verder naar Chichèn Itza, waar je tegen 15:00 uur aankomt. De omgeving is hier tropischer dan je tot nu toe hebt gezien en de Mayaruïnes van Chichèn Itza liggen vlakbij. Deze zijn open tot 17:00 uur, maar omdat je minimaal drie uur nodig hebt voor een bezoek is het beter tot morgen te wachten. Je logeert in een sfeervolle lodge verscholen in omliggende tuinen. Geniet van de stille omgeving, de rust wordt enkel verstoord door het gekwetter van vogels.

chichen itza mayastad mexicoDag 2 Chichen Itza – Izamal

Je slaapt vlakbij de entree van Chichèn Itza en kan dus direct om 08:00 uur aanwezig zijn en als één van de eerste bezoekers naar binnen. De serene sfeer in deze oude Mayastad ervaar je in alle rust, voordat de bussen uit Cancun arriveren. Doe luchtige kleren aan en neem veel water mee. Na 10:00 uur is het meestal bloedheet. Chichèn Itza is de laatste grote Mayastad geweest en was zijn tijd ver vooruit. Je loopt vanzelf naar het meest indrukwekkende gebouw, El Castillo (het kasteel). Door de steilheid van deze tempel is het beklimmen hiervan helaas niet meer mogelijk.

Jaarlijks op 21 maart en 21 september vindt een spektakel plaats. De zon staat dan zó, dat het lijkt of een slang van de trappen van El Castillo afglijdt; een sterk staaltje van de Maya’s. Een ander hoogtepunt van Chichen is het balveld. Hier werd ooit gestreden op leven en dood. De akoestiek is nog zo goed, dat je op de tribune bijna fluisterend kunt converseren met iemand op de tribune aan de overkant.

Na drie tot vier uur rondlopen heb je een goede indruk van deze stad gekregen en is het tijd om te lunchen. Tegen 13:30 uur vertrek je naar Izamal.

Izamal-KoetstochtNa 1,5 uur rijd je het geelgekleurde stadje Izamal binnen. Izamal is een belangrijke Maya nederzetting tot de Spanjaarden het verwoestten. Ze bouwden op het dorpsplein een Franciscanenklooster dat er nu nog staat. Om het dorp liggen resten van oude Maya gebouwen maar het meest bijzondere aan Izamal is toch wel dat het hele centrum geel geschilderd is.

Om 16:00 uur staat een paard en wagen voor je klaar voor een ritje door de gele straten. Deze eindigt bij het (gele) klooster, waar je als je wilt nog in kunt. Voor een traditionele Yucatanees gerecht schuif je aan bij bijvoorbeeld restaurant Kinich, naast de ruïnes. Een wandeling in de zwoele avond terug naar je hotel is een goede afsluiting van je Mexicaanse dag.

maya stad uxmal mexicoDag 3 Izamal – Campeche

Reistijd: 9 uur inclusief stops

Ben je helemaal in de ban van de Maya’s? Ontbijt dan vroeg in het hotel en rijdt over de “Route Puuc” naar Campeche. Langs deze stille weg door het binnenland liggen talloze Mayastadjes; soms oud en verlaten, andere modern en levendig. Bedenk vooraf welke plaatsen je wilt zien, want je kunt niet alles in één dag.

Na twee uur rijden kom je bij Uxmal. Dit is één van de oudste en indrukwekkendste steden op de Puuc route. De Grote Piramide, het Schildpadhuis en tal van bijgebouwen zijn versierd met afbeeldingen van de regengod Chac (kromme neus, heel herkenbaar). Ook de grotten van Loltun zijn de moeite waard. Trek hier 1,5 uur voor uit. Je gaat samen met een gids de grotten in en hij heeft je een heleboel te vertellen over de Maya’s die hier vroeger schuilden.

mexico reis centrum campecheDag 4 vertrek uit Campeche

Vandaag eindigt deze bouwsteen. Maak nog een ochtendwandeling door het centrum en langs enkele van de vestingmuren, maar vertrek niet te laat.

Reizigers die twee weken door Mexico reizen, vervolgen hun reis naar Palenque. Hier combineer je de Maya ruïnes met de jungle en kun je sommige tempels zelfs beklimmen. Heb je meer vakantiedagen, ga dan de bergen in met de bouwsteen Colors and Indians of voel je een Tarzan of Jane met de Slingeren in de jungle bouwsteen.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Salsa les in Campeche

Reissom: € 18,- p.p.
Inbegrepen: Salsa les van 1,5 uur

Wil je de aanstekelijke levensvreugde van de Mexicanen zelf ervaren? Leer dan samen met een aantal Mexicanen de eerste salsastappen in de dansstudio van Nelly. Zelf moesten wij even wennen aan het ritme, maar met de goede tips van Nelly werden onze Hollandse ledematen al snel losser. Na anderhalf uur dansles voelden wij ons soepel de dansvloer over zwieren. De dansstudio ligt ongeveer twintig minuten lopen van je hotel. Afhankelijk van het weer is de les buiten in de tuin of in de studio.

Wil je de geleerde danspassen direct in de praktijk brengen? Vraag Nelly dan naar tips voor leuke salsabars. De les is mogelijk van maandag tot en met vrijdag.

Koken met Lupita in Izamal (met extra overnachting)

Reissom: € 42,- p.p.
Inbegrepen: Koken met Lupita en extra overnachting Izamal

Voor de Mexicanen is eten een belangrijk deel van de cultuur. Voor een reden om eens een kijkje in de keuken te nemen tijdens een workshop. Dat Lupita (of Elsy) de kok geen Engels spreekt, is eigenlijk wel charmant. Ze bereid al veel voor en met handen en voeten kom je er wel uit. Samen maken jullie guacamole en salbutas de pollo (kleine kipsnacks). Verwacht geen echte kookworkshop want ingewikkeld is het allemaal niet, maar wel heel lekker! In overleg met de rest van de groep kun je ook kiezen voor het vegetarische alternatief: roomsoep en kaashapjes. Na afloop van het kokkerellen is het smullen aan de lange houten tafels van het hotel. Wil je deze workshop in je reis opnemen dan plannen we tevens een extra nachtje Izamal voor je in.

Net even wat specialer overnachten

Reissom: € 150,- per persoon
Inbegrepen: overnachting in hacienda met zwembad bij Chichen Itza. 1 Nacht in een kleurrijke bed & breakfast in Izamal en 1 nacht in het historische centrum van Campeche. Inclusief ontbijt in Izamal en koetstocht in Izamal

Tijdens deze bouwsteen kun je er voor kiezen om in Chichen Itza onze special stay accommodatie in te plannen. Je verblijft dan in een sfeervolle haciënda met een mooie groene tuin en met zwembad. Ook deze accommodatie bevindt zich op 5 minuten lopen van de achterkant van de ruines. De overige overnachtingen blijven hetzelfde.

Welke optie wil je aanvragen?

Hacienda’s en Maya piramides
Salsa les in Campeche
Koken met Lupita in Izamal (met extra overnachting)
Net even wat specialer overnachten
x