uitzicht mexico rondreis

Jungletempels en watervallen

Mexico Palenque

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Palenque – Calakmul - Chicanna
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Reissom: € 130,- p.p. bij 2 personen
Vervoer: per auto of lijnbus

Deze bouwsteen brengt je naar, voor veel reizigers, één van de hoogtepunten van de reis: de jungleruïnes van Palenque. De overwoekerde tempels van Palenque liggen in dicht oerwoud en hebben daardoor een mystieke sfeer. Je gaat er 's morgens op eigen gelegenheid heen; blijf zolang je wilt en koel daarna af bij de Agua Azul watervallen.

Palenque en Agua Azul zijn mooi, maar je ontkomt niet aan de drukte. Daarom ga je op deze trip ook naar Calakmul, stiller en net zo een mooie Mayastad. Je slaapt in een sfeervolle eco-village waar je vanuit 't zwembad geniet van een lekkere cocktail en vogelgekwetter.

Overnachten: 2 nachten in een dorpshotel met zwembad en 1 nacht in een jungle eco-hotel met zwembad
Excursie: geen
Transport: geen
Maaltijden: geen
  • quota snelweg (ca. US$ 3)

  • maaltijden

  • excursies

  • entreegelden

  • fooien

Mexico PalenqueDag 1 – Aankomst Palenque

Heb je tijd om Palenque te combineren met de bergen en indianen van Chiapas, ga dan eerst richting San Cristobal de las Casas en doe daarna deze bouwsteen. Anders rijd je van Campeche eerst een stuk langs de vissersdorpen kust naar het zuiden. Via de ‘quota’ snelweg is het nog nog ongeveer vijf uur naar Palenque dorp, dat 7 km van de ruïnes afligt.

Palenque ligt in de jungle en dus is het er vochtig en heet (35 graden). Daarom regelen we tijdens een accommodatie met een fijn zwembad in een tropische omgeving. Je loopt in 5 minuten naar het dorp en de ruïnes van Palenque liggen op 10 minuten rijden.

reis mexico brulaapjeDag 2 – Mexico Palenque, verblijf

Vandaag verken je één van de meest indrukwekkende Maya ruïnes van het continent. Door de ligging in de jungle, met watervallen en brulapen die de tempels bewaken een must in je Mexico reis.

Palenque hoort bij de weinige steden waar ontdekkers veel van de geschiedenis ontcijferden. De intact gebleven hiëroglyfen op de muren vertellen verhalen over dynastieën, veroveringen, rijkdom en ondergang. De meest sensationele ontdekking in de Mayawereld vind je hier: de graftombe van Koning Pacal. Plan je bezoek vroeg zodat je de echte hitte voor bent en op het heetst van de dag kunt afkoelen bij de watervallen in de buurt. Er liggen er talloze in de jungle verscholen.

agua azul waterval mexico

De watervallen van Agua Azul (= blauw water) liggen een uur van de ruïnes vandaan en zijn het spectaculairst van allemaal. Over een afstand van ongeveer 2 km daalt de rivier in ‘traptreden’ zo’n duizend meter in hoogte en dat veroorzaakt een hele lange waterval met stroomversnellingen en poelen. Tijdens het regenseizoen (juli t/m oktober) zwelt de waterval op, maar heeft dan niet de turkooizen kleur die het in april/mei heeft. Bij Agua Azul zijn enkele restaurants en kinderen verkopen fruit. Stop onderweg naar Agua Azul even bij Misol Ha, een hoge waterval temidden van tropische jungle, waar je ook achterlangs kunt lopen. Na een half uurtje heb je het gezien. ’s Avonds kun je uit eten in Palenque, kies wel een tentje met airco uit.

mayastad calakmul mexicoDag 3 – Palenque (- Calakmul -) Chicanna

Reistijd: 5 uur

Vandaag verlaat je Palenque. Je bent verrassend snel de jungle uit en het is daarna zo’n vijf uur – rustig – rijden over een vlakke weg naar je hotel. En route van Palenque naar de Caribische kust kom je langs tal van stille Mayaruïnes.  Zo’n 30 minuten voor Chicanna, passeer je de afslag naar de Mayastad Calakmul. De site trekt in verhouding weinig bezoekers omdat hij pas in 1931 ontdekt werd, toen andere Maya sites al bekend waren.

Calakmul concurreert qua omvang (25 km2) met Tikal en Palenque. Kenmerkend zijn de hoge piramides met duizelingwekkende trappen en de koninklijke grafkamers met maskers en zeldzaam vormgegeven vazen. De ongeveer drie uur die je nodig hebt, loop je vrijwel continu in de stilte. Dat maakt deze Mayastad onvergelijkbaar met Palenque. Wil je hier genoeg tijd hebben dan kunnen we een nacht toevoegen aan de rand van Calakmul zodat je hier een dag kunt spenderen.

ecolodge accommodatie chicanna mexico

Ben je uitgekeken, dan rijd je terug naar de hoofdweg en vervolg je de weg naar Chicanna. We reserveren een nacht vlakbij de ruïnes van Chicanna en Xpujil. Je slaapt in één van de houten bungalows rondom het zwembed. De kamers zijn ruim en je hebt een veranda of balkon.

Deze accommodatie is een eco-village; de stroom wordt door zonne-energie verzorgd. Het eten in het restaurant komt grotendeels uit de eigen moestuin. Probeer hier zeker een van de verse vruchtensapjes. Nippend aan een rietje in het zwembad, krijg je hier vanzelf weer rust na een dag in de auto en struinen door een oude Mayastad.

huurauto chicanna mexicoDag 4 -vertrek Chicanna

Ben je nòg niet uitgekeken op de machtige Mayasteden, dan liggen er in deze omgeving nog talloze, sommige pas in 2004 ontdekt. Wij konden ze ook niet allemaal bezoeken, maar Kohunlich is een aanrader van onze lokale partner – en die weet de plekjes. Je hebt er een uurtje voor nodig.

Van je hotel is het ongeveer zes uur rijden naar Tulum, zeven uur als je onderweg bij Kohunlich stopt en acht uur als je bij het meer van Bacalar nog luncht bij een gezellig visrestaurant aan ’t water. Wil je door naar Belize, dan rijd je van Chicanna in twee uur naar Chetumal, waar je de auto inlevert en overnacht. Houdt rekening met US$ 200,- drop off kosten voor je huurauto.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Verlenging Maya's in het woud (Yaxchilan en Bonampak)

Reissom: € 141,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: extra nacht Palenque + dagexcursie Yaxchilan en Bonampak (incl vervoer)

Vanuit Palenque kun je nog dieper de jungle in: over land en water reis je naar de afgelegen Mayatempels Yaxchilan en Bonampak. Bij het krieken van de dag vertrek je uit Palenque. Neem je paspoort mee want je bent in de grensstreek met Guatemala en passeert twee militaire controleposten. Na een klein uurtje stop je bij een geïmproviseerd wegrestaurantje waar je ontbijtbuffet klaarstaat. Een stukje verder stap je in een longboot en vaar je over de brede Usumacinta rivier in een uurtje naar Yaxchilan. Langs de rivier zie je soms kinderen spelen of sierlijke witte ibissen op zoek naar vis. Tijdens je wandeling door de ruïnes scheren vleermuizen over je hoofd en zie je met een beetje geluk toekans, vlinders, papagaaien en brulapen. Na de lunch reis je verder naar Bonampak. Dit plaatsje ligt op de heilige grond van de Lacandon indianen. Deze ruïnes zijn vooral bijzonder door de muurschilderingen.

Verlenging met bezoek aan Calakmul

Reissom: € 234,- per persoon
Inbegrepen: Inclusief 2 nachten in Palenque, 1 nacht aan de rand Calakmul en 1 nacht in eco-hotel in Chicanna

Wil je echt de tijd hebben om Calakmul, 1 van de meest indrukwekkende maya ruines in onze ervaring, goed te ontdekken kies dan voor deze verlenging. Je vertrekt op je gemak vanuit Palenque en slaapt vanavond aan de grens van het park, op ongeveer 45 minuten rijden van de ruines. Je slaapt vanavond in stijl in de jungle want we reserveren hier een mini villa die van alle gemakken voorzien is. Neem nog lekker een duik in het zwembad vanavond om het zweet van de dag van je af te spoelen. Morgenochtend kun je als 1 van de eerste naar het park rijden.

 

We gingen ’s ochtends vroeg uit de veren zodat we de warmte voor waren. Grote kans dat je hier in je eentje op expeditie gaat. Als je genoeg energie hebt, beklim dan de rijkversierde hoge tempel. Het uitzicht over het oerwoud is je beloning en als het onbewolkt is kun je vanaf tempel 2 zelfs Guatemala zien liggen. Je hebt hier de hele dag de tijd want het is nog ongeveer 2 uur terug rijden vanaf ruines naar Chicanna. Je blijft nog even in junglesferen, want vannacht slaap je in een eco-cabana in een tropische tuin vol vogels. ’s Avonds kun je aan de rand van het zwembad sterren tellen

Welke optie wil je aanvragen?

Jungletempels en watervallen
Verlenging Maya's in het woud (Yaxchilan en Bonampak)
Verlenging met bezoek aan Calakmul
x