cristobal dorpelingen - reizen mexico

Colors and indians

Mexico San Cristobal

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: San Cristobal de las Casas
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 107,- p.p. bij 2 personen
Vervoer: per auto of lijnbus

Heb je langer dan twee weken voor je Mexico reis, dan gaan veel reizigers na het warme, vlakke Yucatan met strand, koloniale steden en Mayaruïnes, naar het zuiden van Yucatan. Je komt dan in een berglandschap met indianendorpen waar de bevolking zich niet gek laat maken door de toeristen en er ook nu nog in slaagt de oude tradities in stand te houden.

San Cristobal (de las Casas) is het centrum van de indianencultuur en ligt op 2100 meter hoogte in een koele vallei. Het ligt op een kruispunt van Mexicaanse bergwegen die dwars door de provincie Chiapas slingeren, tot de grens met Guatemala. De kleurige straten, oude kerken en pleinen van San Cristobal leveren je prachtige foto's op, maar je komt hier toch niet alleen voor de stad. Tijdens je verblijf en Mexico reis ga je ook de natuur in en bezoek je enkele indianendorpen, gelegen tussen hoge bergkammen.

Overnachten: 2 nachten in een kleurrijke posada
Excursie: dagexcursie naar Chamula
Transport: geen
Maaltijden: geen
  • autohuur

  • excursie: bezoek aan de Sumidero Canyon

  • maaltijden

  • fooien

Mexico San CristobalDag 1 – Aankomst San Cristobal Mexico

Vandaag is het circa zes uur rijden. De laatste 45 minuten slinger je tijdens je door de bergen omhoog. Rustig rijden, niet te snel stijgen, rustig door de bochten en genieten van het uitzicht. In San Cristobal aangekomen, rijd je door de kleurrijke straten omhoog, naar je posada. Er is een parkeerterrein om de hoek en je zit zo in de leukste straatjes van de stad. Het hotel heeft een groene binnenplaats met je eigen zitje voor de deur.

Omdat je hoger in de bergen zit, is het hier koeler dan de andere plaatsen die je tot nu toe hebt bezocht. Overdag loop je hier in een t-shirt en korte broek zoals in de rest van Mexico. Soms kijkt de lokale bevoking je een beetje raar aan omdat zij zich al snel warmer kleden. Zodra de zon verdwijnt, krijgen zij ook wel gelijk. Het wordt frisser en een fleece trui of jas is geen overbodige luxe. Of een stevige margarita natuurlijk.

textiel markt zinacantan mexicoDag 2 – excursie Tzotzil indianen

Een van de hoogtepunten uit je reis; de excursie naar de Tzotzil indianen in een bergdorp San Juan Chamula. Sinds de komst van de Spanjaarden zijn hun oude gewoonten vermengd met katholieke gebruiken. Samen met een lokale gids wandel je door het dorp. De gids vertelt over de rituelen en de bewoners en neemt je o.a. mee de kerk in. Hier maak je pas echt kennis met de rituelen van de Tzotzil indianen. De gids gaat met veel respect om met de bewoners en legt de rituelen goed uit waardoor je de cultuur beter begrijpt.

De omgeving van San Cristobal staat ook bekend om de ‘Zapatistas’ rebellen. Zij willen van Chiapas een onafhankelijke staat maken met meer rechten voor de Maya’s. Als reiziger merk je niets meer van onrust of wegblokkades. De gids kan je meer vertellen over deze groep wanneer je dit interessant vindt.

reizen mexico san cristobal kerkHet kerkje van Chamula lijkt van buiten niks bijzonders. Maar binnen is alles anders: er staan geen banken en de grond is bedekt met dennennaalden. Samen met de wierook zorgen ze voor een indringende geur. Hier en daar zitten er mensen op de grond met een sjamaan (priester). Deze hoort de klacht aan, treedt in contact met hogere machten en adviseert een offer zoals een kip (of een flesje Coca-Cola; want van cola ga je boeren, dat wordt hier als reinigend gezien…)

De Tzotzil zijn erg verlegen en ontoegankelijk, dat is anders in het dorp Zinacantan waar je vervolgens heen gaat. Het is er rustiger, de families verdienen hun geld met het maken van handwerk, textiel of tortilla’s. Ze laten je graag zien hoe ze leven. Rond 14.30 uur ben je terug in San Cristobal en heb je nog tijd om te snuffelen op de lokale markt.

san cristobal mannen mexicoDag 3 – vertrek San Cristobal

Wij vinden San Cristobal een erg leuke plek om langer te verblijven, als je de tijd hebt tijdens je Mexico reis. Vanwege het klimaat, de sfeer en veel wandelmogelijkheden of andere activiteiten. Verleng je met een dag, dan kun je bijvoorbeeld naar de Sumidero Canyon, paardrijden of wandelen in de bergen.

Na San Cristobal de las Casas is de logische Mexico route nu richting Palenque te rijden: in één dag van de bergen naar de jungle. Wil je richting Oaxaca en dan naar Mexico City, kijk dan op Colonial cultures overland. Wil je vanaf hier naar Guatemala, dan raden we je aan met de bus te reizen om hoge drop off kosten van de huurauto te voorkomen.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Verlenging: dagtrip naar de Sumidero Canyon

Reissom: € 79,- p.p.
Inbegrepen: Overnachting San Christobal, boottocht door het ravijn (incl vervoer)

Heb je tijd om je reis te verlengen, dan raden een extra nacht in San Cristobal aan om de Sumidero Canyon te verkennen. Vaar met een boot in het ravijn van de canyon en kijk uit naar de 1000 meter hoge rotswanden. Als bonus zagen wij ook krokodillen, aapjes en watervogels aan de oever. Je wordt opgehaald bij je hotel en rijdt in anderhalf uur over een slechte bochtige weg naar het dorpje Chiapa de Corzo, vanwaar de boten vertrekken. De excursie ligt niet bepaald van het gebaande pad; elke dag bezoeken veel toeristen de kloof. Toch vonden wij een bezoek absoluut de moeite waard. Wij vinden de canyon een leuke afwisseling op de Maya cultuur en koloniale stadjes.

Deze bouwsteen is goed te combineren met...

Welke optie wil je aanvragen?

Colors and indians
Verlenging: dagtrip naar de Sumidero Canyon
x