guatemala reis tikal

Tikal tempel trail

Guatemala Tikal

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Flores - Tikal - Flores
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 85,- p.p. bij 2 personen
Vervoer: transfer

✓ Tikal: de grootste Maya ruïne van Latijns Amerika
✓ Regenwoud met toekans en brulapen
✓ Flores: een dorpje op een eiland, midden in het meer van Peten

Overnachten: 2 nachten in een hotel met terras aan het meer
Excursie: geen
Transport: transfers Flores - Tikal – Flores per minibus
Maaltijden: geen

- entree Tikal (ca. US$ 12 per dag)
- maaltijden 
- fooien

Guatemala Flores - straatDag 1 – Aankomst in Flores

De meeste reizigers komen naar Flores met een bus vanuit Antigua, ongeveer 12 uur bussen of vanuit Belize. Maar je kunt vanuit Guatamala City er ook in anderhalf uur heen vliegen.

In dit kleurrijke eilanddorp is niet veel leven, reizigers houden zich opvallend rustig. Dit komt omdat iedereen de volgende morgen al vroeg vertrekt, hetzij naar Tikal, hetzij richting Antigua, Belize of Palenque.

Je ontbijt is om deze reden niet inclusief. Koop bij de supermarkt, net voor de brug, alvast een ontbijt en genoeg water voor de volgende dag. Rond 17:00 uur zaten wij op het balkon van ons hotel. De zonsondergang over het meer is gratis en een hoogtepunt van je verblijf in Flores.

Maya tempel Guatemala TikalDag 2 – Guatemala Tikal tempel trail

Qua opstaan wordt dit de zwaarste dag van je reis… Rond kwart over vier wordt je bij een ‘meeting point’ op 6 minuten lopen van je hotel verwacht. We boeken zo vroeg je transfer naar Tikal, zodat je er ruim tijd hebt voor de junglehitte de overhand krijgt. Je betaalt entree en rijdt verder naar de daadwerkelijke ingang. Koop hier een plattegrond, zodat verdwalen in deze uitgestrekte tempelstad een stuk moeilijker wordt.

Tikal was het centrum van het rijk van de Maya’s en concurreerde met de tempelsteden Caracol in Belize en Calakmul in Mexico. Het werd omstreeks 300 voor Christus gebouwd en pas in 1848 weer ontdekt door Guatemalteekse ontdekkingsreizigers. Onder de tempels en gebouwen bevinden zich de Piramide van de Grote Jaguar en het Paleis van de Edelen.

tikal guatemala toekanTerwijl de nevel nog deels tussen de ruïnes hangt betreed je het park. Waarschijnlijk zie je al snel een neusbeertje, die komt kijken of je wat te eten hebt. Dan loop je verder; de wat kleinere paden gaan dieper de jungle in en hier zagen wij veel wildlife, waaronder families spinapen en brulapen (wat een herrie!) en verschillende soorten toekans. De goed onderhouden, brede paden leiden naar de imposante ruïnes.

Via een steile houtentrap naast de ruïne, klim je vervolgens wat bibberend de op één na hoogste tempel op. Afhankelijk van het tijdstip zie je in de mist wegtrekken en kijk je over de boomtoppen heen. Terwijl je toekans weg ziet vliegen, zie je nu pas echt hoe uitgestrekt het tempelcomplex is.

Rond twee uur ’s middags, na zo’n zes uur lopen en klimmen ben je meestal wel aardig ‘op’. Bij de ingang staat de shuttle klaar om je terug te brengen naar Flores.

flores vervoer guatemalaDag 3 – Vertrek Flores

Wordt Tikal het einde van je reis, vlieg dan van Flores naar Guatemala City voor een aansluitende vlucht naar Europa. Nog niet klaar om naar huis te gaan en zin om je reis af te sluiten met een hangmat op het strand, kies dan voor een combinatie met Belize. Nog 1 keer vroeg op en dan ga je met de shuttletransfer naar Belize City. Vanaf hier neem je één van de bootjes naar Caye Caulker. Een paradijs voor duikers en snorkelaars. In de hangmat op een steiger kom je helemaal bij van de afgelopen dagen.

Belize is een eigenaardig klein landje, totaal anders dan Mexico of Guatemala. Latijns-Amerikaanse invloeden gecombineerd met de Caribische way-of-life. Zo hebben de Belizanen kroeshaar, spreken ze Creools en Engels in plaats van Spaans, draaien ze reggae in plaats van salsa en dansen ze er de ‘punta’, die je zeker moet proberen.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Tikal tempel trail - Tikal jungle lodge

Reissom: € 225,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: Overnachting(en) in jungle lodge met zwembad en ontbijt

Bij de bovenstaande bouwsteen slaap je in Flores, een bijzonder plekje aan het meer. Je kunt er ook voor kiezen om in onze jungle ludge te overnachten bij de ingang van het Tikal tempelcomplex. Je slaapt dan op ongeveer 15 minuten lopen van de mysterieze tempels en kunt je dag zelf invullen. Je bent dan niet afhankelijk van de tranfser vanuit Flores naar de tempel. Onze jungle lodge is een lekker plekken met zwembad.

Welke optie wil je aanvragen?

Tikal tempel trail
Tikal tempel trail - Tikal jungle lodge
x

Jouw koffer bevat nu:

De bouwsteen is toegevoegd aan je reisplan