riksja verantwoord reizen

Reizen met hart voor de wereld

Wij geloven dat reizen de wereld mooier kan maken, mits dat op een verantwoorde manier gebeurt. Het geeft je meer bewustwording en stelt je open voor andere culturen. Om die reden besteden we een deel van onze winst aan de wereld om ons heen. We compenseren 100% van de CO2-uitstoot van alle reizen die bij ons worden geboekt en helpen met diverse projecten wereldwijd de bevolking een stukje verder. Daarnaast selecteren wij onze lokale partners met zorg. Wij vinden dezelfde dingen belangrijk; vrijheid, echtheid en goed zijn voor mensen en natuur. Zij regelen ter plaatse jouw individuele rondreis, zodat wij zeker weten dat je in goede handen bent.

We maken in onze reizen gebruik van sfeervolle, kleinschalige overnachtingsplekken en excursies. Zodat jij als reiziger de lokale bevolking ontmoet, en zij jou. Om van elkaar te leren en thuis te komen met een verhaal, met het gevoel dat je een land echt hebt leren kennen. Daarbij lever je met je reis op een kleinschalige manier bij aan de lokale economie. Zo heb jij een onvergetelijke ervaring en kunnen we samen de wereld mooi houden.

Riksja Travel is in het bezit van het Travelife-certificaat voor duurzaam ondernemen en voldoet daarmee aan de hoogste door de VN ondersteunde eisen op het gebied van duurzaam reizen.

De basis van Riksja’s kijk op verantwoord reizen werd gelegd door oprichter Marius. Lees op de Riksja Travel website zijn verhaal.

 

Lokale samenwerkingen

Op elke bestemming werken wij samen met een lokale agent die in het land woont, het land goed kent en een goede samenwerking, net als wij, belangrijk vindt. Wij geloven dat positieve ontmoetingen tussen mensen en culturen je reiservaring betekenis geven. Een ontmoeting met een gids die je meeneemt op excursie, een chauffeur die je door de hectische steden rijdt of de local die je de kneepjes van de lokale keuken bijbrengt. Een goede relatie van onze lokale agent met de locals staat voorop. Zodat zij plezier in hun werk hebben en hun familie kunnen onderhouden. Dat draagt volgens ons bij aan een positieve reiservaring. Wil je een aantal ervaringen van deze mensen lezen? Kijk dan op de website van Riksja Travel.

 

100% CO2-compensatie

Als je je reis bij ons boekt, compenseren we de volledige uitstoot van je vlucht en landarrangement. We zijn ons bewust van de impact van reizen op de aarde en willen hiervoor verantwoordelijkheid nemen met Riksja’s CO2-compensatie. We werken hiervoor samen met de South Pole Group. Een bedrijf dat op efficiënte manier duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden start en ondersteunt. Zo wordt de bevolking in Kenia en India voorzien van energiezuinige kooktoestellen. We hebben voor projecten gekozen die naast het milieuaspect ook een positieve sociale impact hebben op de wereld. Ben je benieuwd naar deze sociale impact, bekijk de door Riksja gemaakte documentaire: ‘Surviving the smoke’.

 

Stichting Soulventure

En wist je dat Riksja Travel ook een stichting heeft? Op een groot aantal van onze bestemmingen ondersteunen wij lokale projecten via onze eigen stichting: Soulventure. We vinden het vanzelfsprekend om iets terug te doen voor de lokale bevolking van de landen waar we naartoe reizen. Van financiële steun bij de wederopbouw van Nepal tot een voetbalteam in Zuid-Afrika: overal ter wereld ondersteunen wij projecten die bijdragen aan een mooiere wereld. Je kunt bij boeking hier een bijdrage aan leveren door een donatie te doen van €12,-. Uiteraard respecteren we het ook als je charitatieve bijdragen en reizen gescheiden wilt houden.

 

Microfinanciering via Wakibi

Wakibi verstrekt leningen aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. We ondersteunen Wakibi vanwege de kleinschalige benadering waarbij leningen voor 100% worden ingezet. Daarbij staan mensen centraal en maakt zelfs een kleine lening al echt verschil. Voor €25,- per boeking kun je zelf ook een lening verstrekken. Via je eigen Wakibi account blijf je op de hoogte van de persoonlijke situatie van de ondernemer aan wie je het microkrediet hebt geleend en wanneer hij of zij de lening kan terugbetalen. Op de Riksja Travel website vertellen we meer over de achtergrond van Riksja & Wakibi. In Riksja’s minidocumentaire ‘Small loans, big dreams’ is het effect van microkredieten voor kleine ondernemers in ontwikkelingslanden in beeld gebracht. Het kijken waard!

 

Bouwstenen met een hart

Op de meeste bestemmingen bieden we één of meerdere bouwstenen aan waar we bewust voor een duurzame insteek hebben gekozen. Bijvoorbeeld door ontmoetingen met de lokale bevolking wanneer je bij hen in een homestay verblijft of met hen tijdens een excursie op pad gaat. Maar ook voor de andere bouwstenen hebben we bewuste, verantwoorde, keuzes gemaakt zoals het vervoer per lokale bus of trein. Tijdens je Mexico reis kun je bij de Downhill Oaxaca-bouwsteen kiezen voor een hotel met een hart. Of ga tijdens je Mexico-reis met de lokale bus op pad om je CO2-uitstoot te minimaliseren.

 

zeeschildpad riviera maya mexicoOns dierenbeleid

Voor veel reizigers is het spotten van dieren een hoogtepunt van hun reis. We juichen dat toe, mits de wilde dieren niet worden gelokt of opgejaagd, eventuele opvangcentra het welzijn van het dier centraal hebben staan en gedomesticeerde dieren goed verzorgd worden. Als reiziger is het niet altijd even gemakkelijk om dit te achterhalen. Wij hebben daarom met de hulp met de internationale non-profit organisatie World Animal Protection (WAP) een streng dierenbeleid opgesteld. Daarmee beschermen we niet alleen de dieren, maar zorgen we ook dat jij als reiziger de beste ervaring hebt. Lees meer over ons dierenbeleid: Hoe ga je op reis verantwoord met dieren om?

 

Verantwoorde souvenirs

Souvenirs kopen is leuk, dat vinden wij zelf ook. Kleurrijke doeken, tassen en beeldjes; het is moeilijk om met lege handen thuis te komen. Vaak heeft het ook een positieve impact op de lokale economie. Maar, je kunt niet zomaar alles kopen. Souvenirs die van bedreigde plant- of diersoorten zijn gemaakt, zijn verboden. Je riskeert een hoge boete en nog veel erger is de milieuschade die het aanricht. Ook als je antiek wilt kopen, moet je even goed opletten. De uitvoer daarvan kan verboden zijn. Meer informatie over wat wel en niet mag, vind je in de Douane app. Ons advies is om handgemaakte, lokale producten te kopen. Dat levert een positieve bijdrage aan de bestemming en het zijn vaak de mooiste souvenirs.

 

Puebla Mexico foodtour

Eerlijke kansen voor iedereen

In veel ontwikkelingslanden zie je kinderen op straat bedelen of werken onder zeer slechte omstandigheden. Het is aan te raden om tijdens je reis geen spullen van kinderen te kopen of ze geld te geven. Toegegeven, dat is best moeilijk, maar het kan er toe leiden dat ze steeds afhankelijker daarvan worden. Sommige reizigers kiezen ervoor om een bedrag te doneren aan een van onze lokale projecten. Iedereen vindt daar toch een beetje een eigen weg in. Ook seksuele uitbuiting van minderjarigen is een groot probleem. Vermijd daarom op reis plekken waar kinderen of jongeren dit soort diensten aanbieden. Wanneer je prostitutie van een minderjarige signaleert, meld dit dan. Meer informatie vind je op: meldkindersekstoerisme.nl.

 

Een positieve bijdrage

Om tijdens je reis de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden, kun je rekening houden met je water- en energieverbruik en afval. Doe de airconditioning en het licht alleen aan als het echt nodig is. Laat de kraan niet onnodig lopen en neem bijvoorbeeld een zonne-oplader mee, zoals die van Waka-Waka. Voor het verminderen van afval kun je het beste spullen meenemen die je kunt hergebruiken, een Dopper waterfles bijvoorbeeld. Er zijn veel landen in de wereld waar je gewoon uit de kraan kunt drinken, zie: Water in het buitenland. In landen waar dit niet kan, zal het een uitdaging zijn. Gelukkig zie je steeds meer punten waar je je flesje kunt bijvullen. Heb je toch afval, gooi het dan in de prullenbak.

 

Wil je meer weten over ons duurzaamheidsbeleid? Mail naar info@riksjatravel.nl of bel naar +31 (0)71- 579 01 01.