veiligheid mexico reisVeiligheid

In Yucatan en in de andere regio’s waar wij bouwstenen en rondreizen aanbieden, kun je gelukkig veilig reizen.

Helaas is Mexico de afgelopen tijd veelvuldig negatief in het nieuws geweest. Er waren veel gevallen van drugscriminaliteit en moorden.

Natuurlijk willen wij dat onze reizigers zich veilig voelen tijdens hun Mexico reis. Daarom is het misschien goed te realiseren hoe de situatie in Mexico is en vooral hoe groot het land is.

 

 

mexico politie reisMexico

Mexico is groot: ongeveer 47 keer groter dan Nederland. De berichten over de moorden en drugscriminaliteit spelen zich vooral af bij de grens met de Verenigde Staten van Amerika. Voor de duidelijkheid: bij onze reizen is de afstand naar deze probleemgebieden minimaal 1200 km, de afstand van de grens van Amerika naar Cancun is 2744 km. Dit kun je ongeveer vergelijken met de afstand van Amsterdam naar Sicilië. Tijdens je reis in Mexico zul je waarschijnlijk net zoveel last van die problemen hebben, zoals je in Nederland last hebt van de maffia in Italië.

Waar je ook wel eens over hoort, is de provincie Chiapas. Hier zijn de Zapatisten aanwezig, een groep rebellen die meer rechten eist voor Maya afstammelingen. Deze demonstreren vooral vreedzaam en als toerist zul je hier waarschijnlijk alleen iets van merken door een enkel demonstratiebord dat je tegen komt langs de weg.

 

 

mexico guatemala rondreis tikalGuatemala

Van de drie bestemmingen die we aanbieden op onze website, is Guatemala de bestemming, waarover het meest negatieve reisadvies wordt gegeven. Wij hebben ervoor gekozen om toch Guatemala aan te bieden. Wanneer je georganiseerd door Guatemala reist, zijn de overnachtingen, het vervoer en de excursies geregeld. Veel reizigers geeft dit een veilig gevoel, dat ter plaatse ook waar wordt gemaakt. Zelf zorgen we dat er regelmatig een reisspecialist een bezoek brengt aan de bestemming om ook zelf te ervaren hoe de reis bevalt en hoe het gevoel van veiligheid is.

Het is ook goed om te weten dat wij werken met een lokaal (Nederlands) agentschap, die de situatie goed in de gaten houdt. Hierdoor zijn wij continue op de hoogte van de situatie in de regio’s die wij aanbieden en kunnen wij onze reizigers direct informeren.

 

reis mexico met mariachiErvaringen reizigers

Wie kunnen nu het beste vertellen hoe het gevoel qua veiligheid in Mexico, Guatemala en Belize is? Natuurlijk de reizigers die hier al zijn geweest.. Daarom een aantal ervaringen op een rijtje:

Reizigster Jorien: ‘Ik heb al veel reizen gemaakt in Azië; een continent wat als een veilig en goed reiscontinent wordt gezien. Nu ging ik voor het eerst ‘de andere kant op’ met een reis naar Mexico, Guatemala en Belize. Als ik de verhalen op internet moest geloven zou ik bij deze reis wat meer op mijn hoede moeten zijn, met name in Guatemala, dus ik was daarop voorbereid. Eenmaal daar vergat ik dit gelijk. Ik heb me namelijk geen enkel moment onveilig gevoeld in Guatemala. Zo liep ik met m’n grote camera om m’n nek door de jungle ruïnes van Tikal en wandelde ik ‘s avonds samen met m’n reisgenote gewoon rond in Antigua. Eerst lekker winkelen en daarna op het plein in gesprek raken met vriendelijke Guatemalteken. En ik spreek geen woord Spaans… De excursies die we hebben gedaan in Tikal, Panajachel (Atitlan) en Chichi werder goed georganiseerd en de hotels tijdens de reis hebben allemaal een goede en centrale ligging, waardoor je ‘s avonds ook dichtbij een hapje kon gaan eten.’

 

reis mexico bonampakReizigster Lisanne: ‘Ik vind het jammer dat Mexico en Guatemala het imago hebben onveilig te zijn, omdat ik mij tijdens mijn reis geen enkel moment onveilig gevoeld heb. Ik ben positief verrast door de vriendelijke inwoners, ze maken graag een praatje zonder kwade bedoelingen. Geen moment is er geweest dat ik mij niet zeker voelde of het gevoel had dat ik extra oplettend moest zijn. Een reis met Riksja Mexico vond ik daarnaast erg prettig, alle hotels en vervoer waren van tevoren geregeld. Dus zorgen tijdens onze reis hadden we niet. Waarom zou je ook? Je bent immers op vakantie…

Reizigster Katrien: ‘In Mexico aangekomen was het echt fijn dat we ons geen zorgen meer hoefden te maken over het vervoer naar het hotel. De reisbeschrijving die we ontvangen hebben van de lokale agent was zeer gedetailleerd en uitgebreid met leuke tips. Dit was handig en het geeft een ‘veilig’ gevoel dat we steeds beroep konden doen op iemand die daar Nederlands of Engels spreekt mocht er iets mislop

 

taxi-reis-mexicoTips

Waar toeristen zijn, komt zakkenrollerij en criminaliteit voor, daarom de volgende tips:
– Laat op je Mexico vakantie waardevolle zaken die je niet nodig hebt (zoals sierraden) thuis. Scan je paspoort, rijbewijs en ticket en mail ze naar jezelf. Zo heb je altijd een reservekopie.
– Ga niet met veel geld op zak en een grote camera om wandelen of naar het strand. Laat geld, camera of rugzak niet slingeren. Stop geld onzichtbaar weg in een ritsriem of geldzakje om je nek. Leg op het strand je tas niet achter je, maar ga er met je hoofd op liggen.
– Wanneer je tijdens een selfdrive stopt, haal zichtbare tassen uit de auto en sluit altijd af. Houd bij een busreis altijd je bagage in de gaten.
– In de gebieden die op onze website worden aangeboden kun je zonder probleem reizen. Na donker reizen raden we echter af en is ook niet leuk omdat je dan toch niets ziet.

 

 

 

 

Stel je reis samen met Mexico bouwstenen
of
ga terug naar de hoofdpagina

Verstuur je reisplan