mexico reis vlag

mexico reis vlagVisum, gezondheid en geldzaken

Tijdens je reis met Riksja Mexico  kom je langs de meest intrigerende plaatsen van het land. Op deze site staan Mexico bouwstenen, waarmee je je eigen reis samenstelt. Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van individuele Mexico rondreizen. Ze zijn gemaakt door ons team van Mexico specialisten. Zij hebben veel reiservaring, kennen bijzondere plekken en letten op kleinschaligheid, authenticiteit en een goede ligging van de accommodaties. Heb je vragen over een Mexico reis met Riksja Mexico, neem dan gerust eerst even contact op.

Voor een bezoek aan Mexico is het belangrijk dat je op de hoogte bent van visum, geld en gezondheidszaken. Op deze pagina lees je hier alles over.

reis mexico klaar

Paspoort en visum

Voor je Mexico, Guatemala en Belize reis heb je een paspoort nodig, dat tot minimaal 6 maanden ná thuiskomst geldig is. Voor een verblijf korter dan 90 dagen is geen visum nodig. Op vertoon van paspoort en retourticket krijg je bij aankomst in Mexico een toeristenvisum in je paspoort geniet. Houd dit tijdens je Mexico-vakantie in je paspoort, bij vertrek moet je het afgeven als bewijs dat je het land weer verlaat. Heb je een andere nationaliteit, of verblijf je langer dan 90 dagen, contoleer de regels dan via de visumdienst of de ambassade. Je hebt dan (mogelijk) een ander visum nodig dat voorafgaand aan de reis aangevraagd moet worden.

Kinderen en babies hebben een eigen paspoort nodig en kunnen niet worden bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber.

Als je naar of via de USA vliegt (ook als je er alleen maar een overstap hebt), dan dien je voor vertrek een zogenaamde “visa waiver” in te vullen op de website van ESTA. Het invullen duurt ongeveer een kwartiertje en wij adviseren je dit minimaal twee weken voor vertrek te doen. Het is erg belangrijk, want zonder een goedgekeurde visa waiver word je geweigerd op je vlucht(en). Je krijgt via deze site ook een melding als het allemaal akkoord is. De kosten van de ESTA zijn USD 14,- als je deze via de officiële website aanvraagt. Gebruik je een andere website, dan zit er vaak ongemerkt een bemiddelaar tussen en betaal je soms vijf keer zoveel.

Als gevolg van een recente wijziging, kunnen reizigers die sinds 1 maart 2011 in Iran, Irak, Jemen, Libië, Syrië, Somalië of Soedan zijn geweest niet langer een ESTA aanvragen. Ook reizigers met een dubbele nationaliteit waarvan één de Iraanse, Iraakse, Syrische of Soedanese is komen ook niet meer in aanmerking voor een ESTA.  Is dit voor jou van toepassing dan dien je een regulier visum aan te vragen via het Amerikaanse consulaat.

Reizigers via Canada zijn ook verplicht om een ETA (Electronic Travel Authorization) aan te vragen (vergelijkbaar met de ESTA voor de Verenigde Staten). Ons advies is om deze verplichte reistoestemming net als de ESTA voor Amerika minimaal twee weken voor vertrek te regelen. Heb je geen ETA, dan kun je geweigerd worden op de vlucht of een boete krijgen. De kosten voor de aanvraag bedragen CAD 7,- per persoon en kunnen alleen met een credit card betaald worden. Aanvragen doe je via ETA.

Vlieg je via Amerika en Canada (óók bij alleen een overstap), dan is zowel een ETA als een ESTA nodig.

Voor up-to-date informatie over de huidige douaneregelingen en voorwaarden kijk op de website van de visumdienst.

 

gezondheid reis mexicoGezondheid

Inentingen voor Mexico, Guatemala en Belize zijn niet verplicht, maar over het algemeen worden vaccinaties tegen Hepatitis A en DTP aanbevolen. Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GGD, Travel Clinic, Reisdokter, Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.

Voor Latijns-Amerikaanse begrippen heeft Mexico een vrij goede hygiëne, desondanks betekent dit voor ons toch goed opletten. Zo kun je geen water uit de kraan kunt drinken. Houd het dus vooral bij water uit flessen met een verzegelde dop en neem geen ijsklontjes. Bedenk wel dat plastic flesjes in Mexico niet altijd worden gerecycled, maar in zee belanden. Neem daarom ook je eigen waterfles mee en vul hem waar mogelijk bij uit drinkwatertanks die je steeds vaker bij de hotels ziet staan. Eten dient goed gekookt of gebakken te zijn, zodat eventuele bacteriën gedood zijn. Voor fruit geldt dat het beter is om ze even te wassen. Doe dit dan wel met ‘schoon’ water. Je kan anders namelijk reizigersdiarree krijgen. Zie voor uitgebreide informatie onze pagina over gezondheid.

 

tulum-mexico-reizenGeldzaken

Mexico is geen duur land, maar ook weer niet spotgoedkoop. Voor eten, drinken en vervoer op je vakantie Yucatan, en dan met name aan de Riviera Maya (Caribische kust), betaal je ongeveer wat je hier betaalt. Zodra je de kust verlaat, ben je goedkoper uit.

De munteenheid van Mexico is de peso. Wisselkoers: € 1 = ca. 23 pesos (september 2018). Cash dollars worden in hotels en sommige restaurants geaccepteerd. Naast cash worden Visa en Master als credit card het meest geaccepteerd. Staat op je bankpas een Cirrus of Maestro-logo, dan kun je in Mexico op veel plaatsen geld pinnen uit de automaat. Houd voor de zekerheid altijd wat cash geld als reserve, een pinautomaat gaat wel eens stuk, raakt leeg, of de bank staakt.

 

mexico reis geld pesoDe munteenheid van Guatemala is de Quetzal, genoemd naar de zeldzame vogel die in het land voorkomt. Koers: € 1 = ca. 9 Quetzal. De munteenheid van Belize is de Belizaanse dollar. De waarde verhoudt zich ongeveer als 2:1 tot de Amerikaanse dollar, dus Bzd$ 2,- = US$ 1,-. US dollars worden overal geaccepteerd. Alleen in de steden is pinnen mogelijk. Op Caye Caulker is wel een bank, maar de pinautomaat is vaak leeg.

Een tip: Waarschijnlijk breng je de eerste dagen van je vakantie Yucatan door in het toeristische Tulum of Playa del Carmen. Zorg dat je snel gewend raakt aan de peso; als je drankjes bestelt en geen prijs vraagt, wordt vaak meer afgerekend dan de eigenlijke prijs. Controleer vervolgens ook je wisselgeld. Regelmatig krijg je te weinig terug.